Pop-Up Galerie LIHVE

Pop-Up Galerie LIHVE

Vanaf vrijdag 5 april t/m zaterdag 11 mei 2019 kun je genieten van een nieuwe expositie in de Pop Up Galerie aan het Kapelaanspad 38. Dit keer kun je de beelden en schilderijen bewonderen van twee Nijmeegse kunstenaars: Rein van Vucht en Mieke Koenen.

Over de kunstenaars
Rein van Vucht, geboren in Amsterdam in 1961, woont en werkt in Nijmegen. Hij is in 1992 afgestudeerd in de richting ‘Autonome Kunst’ aan de kunstacademie in Arnhem. “Mijn werk komt op verschillende manieren tot stand. De ene keer met een vooropgezet plan. De andere keer bepaalt het materiaal de uiteindelijke vorm. In mijn werk maakt ik gebruik van afwisselende materialen met ieder hun specifieke eigenschappen zoals metaal, steen, hout en brons. De hoofdthema’s van waaruit mijn beelden ontstaan, zijn voertuigen, vogels en insecten. De beelden zijn een evenwicht tussen lijnenspel en massa waarbij beweging en ritme terugkerende elementen zijn”, aldus Van Vucht. “Zoals je als kind uren kan spelen met een stok, waarbij de stok alles kan zijn wat je wil; zo kijk ik naar de materialen en probeer het wiel opnieuw uit te vinden.  Zo creëer ik een eigen wereld. Mijn werkelijkheid bepaalt het beeld, waarbij de natuurlijke vorm de rode draad is. Het uiteindelijke beeld krijgt tijdens het werken zijn eigen identiteit, het wordt gevormd naar mijn realiteit. De stok is geen stok meer”.

Maarten de Vletter schreef het volgende over Mieke Koenen:
“Mieke Koenen schildert blote mensen, dat doet ze haar hele kunstenaarsleven al en dat zal ze blijven doen. Alles wat ze te zeggen heeft kan ze erin kwijt. Het klassiekste van de klassieke schilderkunstige onderwerpen: menselijk naakt. Maar Koenen is niet op zoek naar ideaalbeelden, het gaat haar om de gewone mensen, mensen zoals wij allen. Misschien juist daarom zijn haar schilderijen niet altijd makkelijk om te zien: we herkennen misschien te veel waar we niet blij mee zijn. Mieke geeft ons bloot. Natuurlijk is precies dat ook de kracht van haar werk. Het is verrassend hoeveel zij weet te vertellen met niets anders dan ons blootje. We staan er soms wat ongemakkelijk bij, maar meestal toch trots en zelfbewust ondanks dat er wel eens wat lubbert en hangt. Daarmee laat Koenen een mensbeeld zien dat een verademing is vergeleken bij al die strakke billen en borsten waarmee de reclame industrie ons bombardeert. Als we echt naar haar schilderijen durven te kijken, dan herkennen we niet alleen de twijfels en de aarzelingen die ons kennelijk eigen zijn, maar ook de moed en de volharding waarmee we in het leven staan. Koenens werk zit vol mededogen. De laatste tijd vallen haar mensen min of meer uit elkaar, alsof we verstrikt raken in onze onzekerheden, in verwarring zijn. Toch levert ook dát hele sterke welsprekende beelden. Kennelijk is ook met onze grondeloze onzekerheid het leven best te leven.”

Benieuwd? Loop eens binnen in het weekend!
De expositie is geopend op vrijdagen van 14.00u t/m 17.00u, op zaterdagen van 12.00u t/m 16.00u en op koopzondag van 12.00u t/m 16.00u

Wil je ook exposeren in een Pop-Up Galerie in Venray Centrum?