Expositie LIHVE Ellie Munten

 • za
  26
  jan

  Expositie LIHVE Ellie Munten

  Datum/Tijd: zaterdag 26 januari 2019 / 11:00 - 16:00 uur
  Locatie: Pop Up Galerie

  Op vrijdag 9 november opende de nieuwe expositie van Pop Up Galerie LIHVE. Dit keer een solo-expositie van Ellie Munten. Tijdens de expositie toont Ellie Munten twee/drie dimensionale- en installatie kunst. “Onderweg” titel van de expositie verwijst naar de beweging van het verleden naar het heden en de interactie tussen binnen en buiten, waarbij toeval en leiding een belangrijke rol spelen.

  Ellie Munten had als kind al aanleg voor tekenen en de drang tot expressie. Tijdens het onderricht op HAVO “de Wylderbeek” in Venlo kreeg ze tekenles van Sef Moonen, die haar adviseerde de kunstacademie te gaan volgen. Het leven liep echter anders en na het behalen van haar diploma besloot ze in 1973 naar Venray te vertrekken om in de psychiatrie te gaan werken.

  De ervaringen uit de periode 1973 tot 1983, toen ze in Venray woonde en werkte, spelen een belangrijke rol binnen haar persoonlijke ontwikkeling, mensvisie en haar kunst. In deze periode behaalde ze het diploma verpleegkunde A en B. Ellie was verbonden aan het GGZ. instituut Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheid en werkte voornamelijk binnen behandelafdelingen zoals opname, groepswerk , ontslag en was een periode waarnemend unithoofd van een gesloten afdeling voor vrouwen. In de begin tijd was ze ook betrokken bij de Kritische Anna Groep, welke opkwam voor een menselijke en op het individu gerichte behandeling en kritisch stond tegenover het veelvuldig gebruik van psychofarmaca en het stigmatiseren van cliënten. Gaande weg werd echter duidelijk dat haar weg anders zou lopen, namelijk toch via de kunst. Tijdens en ook na haar werk in de psychiatrie volgde ze een aantal jaren workshops (model/portret). Na het 1 jaar durende project kunstacademie Maastricht/zaterdag academie Venlo, onder leiding van Krien Clevis besloot ze in 1994 als autonoom beeldend kunstenaar verder te gaan. Sinds die tijd heeft ze een eigen beeldtaal ontwikkeld, waarbij het thema beweging en de menselijke psyche een belangrijke rol spelen .

  “Een wezenlijke kenmerk van het werk van Ellie Munten is de interactie tussen het binnen en het buiten. Al jaren is haar aandacht consequent gericht op het onderzoeken van geestelijk/psychologische en fysiek/concrete aspecten binnen het werk. Met name via de schilderkunst opent Ellie Munten een deur naar datgene wat daarachter ligt en biedt de toeschouwer de mogelijkheid dieper gelegen lagen te ontdekken. Hierbij benut ze de mogelijkheden van verf op doek, waarbij ze sinds geruime tijd de voorkeur geeft aan het kleurenspectrum van grijs, wit en zwart, incidenteel aangevuld met rood en bruin. De kunstenaar ontwikkelt in verf op doek poëtische beeldruimten, die zich hoofdzakelijk bewegen op de grens van abstract en figuratief” (Dr. Christian Krausch kunsthistoricus Mönchengladbach, Duitsland).

  Wanneer? Zaterdag 26 januari 2019
  Waar? Hoek Kapelaanspad/ Schoolstraat, Venray Centrum
  Tijd? 11.00u t/m 16.00u
  Entree? Geen

  • Beeldend


[terug naar de agenda lijst]