Kinderen tussen de 6 en 12 jaar mogen ook dit jaar weer bepalen wat het beste kinderboek van vorig jaar is. Het is belangrijk voor schrijvers om te horen dat hun boek gewaardeerd wordt door kinderen. En, de allerbelangrijkste reden om mee te doen: lezen is leuk!

In 2019 is de campagne nog meer gericht op leesbevordering door een splitsing van de campagneperiode in Leesweken en één Stemweek. Tot en met 19 mei 2019 vinden de Leesweken plaats. Kinderen lezen dan verschillende boeken en bespreken die met elkaar. In de Stemweek (van 20 t/m 26 mei) brengen zij hun stem uit via www.kinderjury.nl.  

De deelnemers mogen op maximaal drie boeken stemmen die in het voorgaande jaar voor het eerst zijn verschenen. In twee leeftijdscategorieën: van 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. 

Lees een boek van 2018
Het boek dat de meeste stemmen krijgt, wint de Kinderjuryprijs. Stemmen kan in de stemweek van 20 tot en met 26 mei via www.kinderjury.nl. In de bibliotheek zijn de Kinderjury boeken te herkennen aan de sticker Kinderjury 2019 op de rug van het boek.

Een belangrijk element van de Nederlandse Kinderjury is de Senaat, een speciale jury die bestaat uit twaalf kinderen die het leuk vinden om te lezen en goed kunnen uitleggen wat ze van een boek vinden. De Senaatsleden gaan in hun provincie stemmen werven, schrijven een juryrapport over de vijf boeken met de meeste stemmen en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat.

De Nederlandse Kinderjury
De Nederlandse Kinderjury is dé publieksprijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar. Doelstelling van de Nederlandse Kinderjury is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten nemen van nieuwe kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen.

Geef een reactie